lauantai 28. tammikuuta 2012

Viisaan lukijan kommentti


Aion kohta sulkea vanhan blogini. Sitä ennen halusin julkaista tällä uudella muutaman kirjoituksen vanhasta blogistani. Erään  viisaan lukijan kommentti on kuukausien jälkeen yhä mielessäni ja halusin jakaa sen teidänkin kanssanne. Samalla se pysyy itselleni muistutuksena terveestä ajattelutavasta.
Tässä lainaus Elenan kommentista:

“Tunnistan itseni teksteistäsi erinomaisesti, olen aivan samanlaisen syömistaustan omaava, vähän liikaa perfektionismiin taipuva nainen. Miten monta hyvin alkanutta "kuuria" onkaan päättynyt jo muutaman päivän päästä siihen, että tuli syötyä liian iso pala kakkua ja tekee vain mieli "antaa mennä"? Miten monta kertaa olenkaan pettynyt itseeni, kun olen päättänyt syödä terveellisesti ja tasapainoisesti, mutta olenkin ratkennut oikein mässäilemään? Meidän perfektionistien pitäisi kuitenkin muistaa, että kokonaisuus ratkaisee, eivätkä ne yksittäiset repsahdukset muodosta suinkaan kokonaisuutta, eivät silloinkaan, kun jatkuvat viikonkin. Vuodessa on silti jäljellä monta kymmentä viikkoa, jolloin voi taas tsempata!
Koitan joskus suhteuttaa asiat laskemalla, miten suuren prosentuaalisen osan vuodesta vie vaikkapa totaalirepsahdus joka viikko. Kun tajuaa, että kyseessä on - joskin masentava ja epäterveellinen - mutta silti satunnainen tapa, ei toivottomuus saa otteeseensa aivan niin tiukkaan. Joskus jopa mietin, että ehkä minun on vaan hyväksyttävä se, etten koskaan osaa syödä kokoaikaisesti aivan "normaalisti", vaan niitä repsahduksia tulee kyllä olemaan jatkossakin. Toisaalta juuri sen takia pyrin syömään kaikkina muina (onnistuneina) päivinä mahdollisimman monipuolisesti ja terveellisesti, itseäni ja terveyttäni kunnioittaen! :)”.

Mikä loistava ja realistinen asenne ruokaan, painonhallintaan ja ahmimiskohtauksiin. Noinhan se menee ja pitääkin mennä.

Sanojesi johdosta Elena olen vihdoin kypsässä 40 v. iässä sisäistänyt sen, että minun ei kannata, ei pidä vaatia tai odottaa etten enää ikinä saisi ahmimiskohtauksia tai söisi muuten vaan liikaa. Kuulostaa älyttömältä mutta jossain kieroutuneen mieleni pohjilla eli ajatus, että järjettömän ahmimisen ainoa hyväksyttävä vastakohta olisi järjetön täydellisyys! Ja kun en siihen pystynyt olin mielessäni syömisten suhteen täysi luuseri. Vaikka toisaalta ajattelen täydellisyyden olevan tylsää! Tiedän, että silloin tällöin tulen ahmimaan tai syömään liikaa, tunteisiinkin, mutta kun en enää odota täydellisyyttä, ei se mitään.

Viime viikkoina oloni on ollut hyvä ja positiivinen. Minä, amerikkalaisten self help-kirjojen armoitettu pilkkaaja (vaikka toki myönnän, että niissä jotain fiksuakin saattaa olla, en vain usko, että elämä on niin yksinkertaista kuin niissä usein yritetään vakuuttaa) olen viimeiset viikot hokenut itselleni (uskoen siihen!) “olen hyvä tälläisenä kuin olen, ei minun ole painettava 57 kg ollakseni hyvä ja arvokas”, “arvostan itseäni ja haluan kohdella itseäni hyvin”. Tajusin, että vaikka olen useamman kerran ollut tavoite painossani en silti ollut kovin tyytyväinen itseeni. Aina oli parannettavaa. Ongelma ei siis välttämättä ole kiloissa vaan jossain muussa. Joten parempi alkaa työstää sitä muuta (esim. itsensä hyväksymistä) muulla tavoin.
Lämmin kiitos siis Elenalle ihanasta ja viisaasta kommentista. Siitä on ollut minulle hurjasti apua. Toivottavasti myös jollekkin muulle.

4 kommenttia:

 1. Ihanaa kuulla etta meita on niin monia jotka ollaan hyvin samoilla linjoilla ajatustemme kanssa. Toiset osaa vaan sanoa ne ajatukset paremmin kuin toiset.. Minakin koitan aina silloin talloin loytaa jotain inspiroivaa self help-jutuista, vaikka ne joskus raivostuttavan simplistisia onkin. Niissa on silti paljon hyvaakin, mm. ajatus etta jos oppii rakastamaan itseaan ja kohtelee itse itseaan niin kuin kohtelisi jotain ihmista jota rakastaa sydamensa pohjasta ja jolle haluaa aina ainoastaan hyvaa, moni asia, esimerkiksi painonhallinta, saattaa loksahtaa kohdalleen. Siispa olen viime aikoina harjoitellut itseni rakastamista ja itselleni armollisena olemista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että ne kaudet kun painonhallinta on ollut helpompaa ja vaivattomampaa ovat aina alkaneet jonkinasteisella sovinnolla itseni kanssa. Itseinho ehkä toimii liikkeellepotkijana jonkin aikaa, mutta ei sillä pysyviä muutoksia saa aikaan.
   Itsensä hyväksymisen luulisi olevan yksinkertaista, mutta ainakin meillä perfektionismiin taipuvaisilla riittää siinä harjoittelemista...
   Self help-jutuissa on myös toimivia ideoita eivätkä kaikki opukset ole ärsyttäviä. Pitäisikin joskus ehkä listata niistä löytämäni TOIMIVAT jutut?
   Rakkautta ja armollisuutta sinulle! Täällä toinen noiden aineiden harjoittelija.

   Poista
 2. Taas totuuden äärellä. Perfektionistin on vaikea ymmärtää, että ihminen on ihminen ja herkuttelu ei tarkoita epäonnistumista. Kun suurimman osan aikaa syö terveellisesti, itseään kuunnellen ja kunnioittaen - niin välillä SAA herkutella. Herkut kuuluu juhlaan - arki on arkea. Siihen en ota kantaa paljonko juhlaa ihmisellä esim viikkotasolla voi olla :) mutta arkea nyt kumminkin enemmän!

  Tässä on vielä opettelemistä ja sisäistämistä, mutta pikkuhiljaa... Sä olet niin oikeassa, kun sanot, ettei arvosi riipu vaakaluvusta - ei muuten varmasti riipukaan! Olet arvokas juuri sellaisena kuin olet <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos TM. Tuo kirjoitus oli osin pep talkia, mutta kyllä ainakin kausittain ja nykyään entistä useammin (onneksi), todella ajattelen, että arvoni ihmisenä ei ole riippuvainen painostani, mutta pakko tunnustaa, että huonoina kausina tuo ajatus istuu sitkeästi päässä. Tuntuu suorastaan nauretavalta tuo idea nyt kun sitä suht' selväjärkisenä kirjoittaa... Ja muita ihmisia en arvostele tai tuomitse tuolla älyttömällä kriteerillä. Miksi ihmeessä sitten itseäni?

   Poista